Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα

Κωδικός μαθήματος
5010Υ
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ε
Κατηγορία μαθήματος
Κατεύθυνση
Πολιτική Επιστήμη
Διδάσκων καθηγητής

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα εξετάζει τη συγκρότηση και εξέλιξη του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης. Στις κυριότερες θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται η λειτουργία βασικών πολιτικών θεσμών, ο εκδημοκρατισμός, οι σχέσεις κράτους-κοινωνίας, το κομματικό σύστημα, οι πολιτικές ιδεολογίες, η επίδραση κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων, ο εκσυγχρονισμός και ο εξευρωπαϊσμός. Εξετάζονται ιστορικής σημασίας γεγονότα για την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος, όπως οι απαρχές της συγκρότησης του ελληνικού κράτους, η εθνική ολοκλήρωση, ο εθνικός διχασμός, ο εμφύλιος πόλεμος, η αποκατάσταση της δημοκρατίας και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ακόμη, γίνεται κριτική και συγκριτική προσέγγιση για βασικούς δείκτες ποιότητας της δημοκρατικής λειτουργίας του σύγχρονου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

* Το μάθημα έχει προαπαιτούμενο*

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επίπεδο 7 Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων

Γνώσεις: Οι φοιτητές έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις για τις έννοιες και τα φαινόμενα τα οποία εξετάζει η Πολιτική Επιστήμη, καθώς τα μεθοδολογικά εργαλεία ανάλυσης. Η ικανότητα κριτικής γνώσης προάγεται με αντικείμενο την Ελληνική Πολιτική. 

Ικανότητες: Οι φοιτητές αποκτούν την ικανότητα να αξιοποιήσουν τις ευρύτερες γνώσεις και εργαλεία για την κατανόηση των επιμέρους ζητημάτων τα οποία εγείρονται στην ειδικότερη περίπτωση του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος.Μαθαίνουν να διακρίνουν τη συνάφεια ορισμένων ερμηνευτικών εργαλείων και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες αναλυτικές προσεγγίσεις στην εργασία του μαθήματος. Εξοικειώνονται με την ανάλυση εμπειρικών στοιχείων και την αξιοποίηση θεωρητικής γνώσης για την ερμηνεία ζητημάτων τα οποία αφορούν στους θεσμούς, το πολιτικό προσωπικό, τις στρατηγικές και τα φαινόμενα εν γένει στο Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα. Οι φοιτητές συνδυάζουν γνώσεις από διαφορετικούς κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης (όπως πχ η Πολιτική Κοινωνιολογία, η Συγκριτική Πολιτική, η Πολιτική Ηγεσία κά), προκειμένου να αποκτήσουν στέρεες γνώσεις και ικανότητα κριτικής ερμηνείας. 

Δεξιότητες: α) επεξεργασίας εμπειρικών στοιχείων και δημιουργίας γραφημάτων για την παρουσίαση στοιχείων σχετικών με τη λειτουργία των πολιτικών συστημάτων, β) προφορικής παρουσίασης της εργασίας τους με τη χρήση σχετικών τεχνολογιών, γ) τεκμηριωμένης γραπτής απάντησης στο πλαίσιο της προόδου σε ερωτήματα τα οποία προϋποθέτουν την κριτική γνώση των ζητημάτων του μαθήματος, δ) ανταπόκρισης στα ερωτήματα της προφορικής εξέτασης με έμφαση στη δυνατότητα του φοιτητή να παρουσιάσει τις γνώσεις του με άμεσο και ολοκληρωμένο τρόπο.   

ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών

Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Το μάθημα αποσκοπεί στην ανάπτυξη γνώσεων σχετικά με την συγκρότηση και λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Οι διαλέξεις εξετάζουν την επίδραση κοινωνικών, πολιτικών και άλλων παραγόντων στη διαμόρφωση των βασικών πολιτικών θεσμών. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη μεταβολή του πολιτικού πλαισίου και συνακόλουθα στις μεταβολές που παρατηρούνται στις τις συνθήκες λειτουργίας των πολιτικών θεσμών. Αναλύονται γενικότερα ζητήματα εκδημοκρατισμού και οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τις σχετικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα σε ένα συγκριτικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές καλούνται να διατυπώσουν τα δικά τους ερευνητικά ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις μέσω της συμμετοχής τους στο πλαίσιο των σεμιναρίων, καθώς και τις ατομικές εργασίες που αναλαμβάνουν. Με τον τρόπο αυτό, ενθαρρύνονται να μελετήσουν την σχετική βιβλιογραφία, να αποκτήσουν μία κριτική προσέγγιση στα πολιτικά γεγονότα, να αναζητήσουν πολύπλευρες ερμηνείες και να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους με συγκεκριμένα ευρήματα έρευνας και ανάλυσης.  Μέσα από την περίπτωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος οι φοιτητές εξοικειώνονται με βασικά εργαλεία έρευνας και ανάλυσης της πολιτικής επιστήμης σχετικά με τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών (κυβέρνηση, κόμματα, κοινοβούλιο) και τη δημοκρατία (εκλογές, λογοδοσία, διακυβέρνηση κά).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σύντομη Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα εξετάζει την συγκρότηση και εξέλιξη του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τη σκοπιά της Πολιτικής Επιστήμης. Στις κυριότερες θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται η λειτουργία βασικών πολιτικών θεσμών, ο εκδημοκρατισμός, οι σχέσεις κράτους-κοινωνίας, το κομματικό σύστημα, οι πολιτικές ιδεολογίες, η επίδραση κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων, η ηγεσία, ο εκσυγχρονισμός και ο εξευρωπαϊσμός. Εξετάζονται ιστορικής σημασίας γεγονότα για την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος, όπως οι απαρχές της συγκρότησης του ελληνικού κράτους, η εθνική ολοκλήρωση, ο εθνικός διχασμός, ο εμφύλιος πόλεμος, η αποκατάσταση της δημοκρατίας και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ακόμη, γίνεται κριτική και συγκριτική προσέγγιση για βασικούς δείκτες ποιότητας της δημοκρατικής λειτουργίας του σύγχρονου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Τι μάθημα οργανώνεται σε τέσσερις διακριτές ενότητες: 

Α΄Μέρος: Συγκρότηση Κράτους και Απαρχές Διαμόρφωσης του Πολιτικού Συστήματος

Β΄ Μέρος: Η πρόκληση της εδραίωσης της δημοκρατίας

Γ΄Μέρος: Το Πολιτικό Σύστημα της Μεταπολίτευσης 

Δ΄ Μέρος: Κρίση και Προοπτικές του Πολιτικού Συστήματος

 

Το μάθημα αναπτύσσεται σε 13 μαθήματα.

Τίτλος ενότητας

Βιβλιογραφία

  1. Απαρχές συγκρότησης και εξέλιξη του πολιτικού συστήματος 1832-1936

HERINGG. (2004α). Τα Πολιτικά Κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936. τ.α΄.Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας.

____. (2004β). Τα Πολιτικά Κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936. τ.β΄

  1. Το πολιτικό σύστημα 1945-1967. Ο ανεκπλήρωτος εκδημοκρατισμός

MEYNAUDJ.(2002). Οι Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα 1946-1965. επ. Π. Μερλόπουλος, Γ. Νοταράς, μετ. Π. Μερλόπουλος. Αθήνα: Σαββάλας. 

ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, Ν. (1995). Οι Πολιτικοί Θεσμοί σε Κρίση (1922-1974). Αθήνα: Θεμέλιο. 2007. Πέρα από το 16. Τα Πριν και τα Μετά, Αθήνα: Μεταίχμιο.

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Η.(2001). Η Καχεκτική Δημοκρατία, Κόμματα και Εκλογές, 1946-1967.Αθήνα: Πατάκη. 

  1. Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία. Μεταπολίτευση και το νέο κομματικό σύστημα

KARAKATSANIS,N.(2001). The Politics of Elite Transformation. The Consolidation of Greek Democracy in Theoretical Perspective. LondonPraeger

ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ,Χ. (2008).«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα ως κομματοκρατία». Στο: Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλος (επ.), Κρίση του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος;. Αθήνα: Παπαζήσης.111-138. 

  1. ΠΑΣΟΚ 1981-1989: κόμμα και κυβέρνηση

LYRINTZIS, C. (1987). “The Power of Populism: The Greek Case”. European Journal of Political Research. 15(6): 667–86. 

____ (1993). “PASOK in Power: From ‘Change’ to Disenchantment”. In: R. Clogg ed. Greece 1981–89: The Populist Decade. London: Macmillan, 26–46.

  1. Εκλογές και κομματικό σύστημα 1974-1996.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, Γ.(2008). Η Ελλάδα της Mεταπολίτευσης 1974-1990, Σταθερή Δημοκρατία Σημαδεμένη από τη Μεταπολεμική Ιστορία. Αθήνα:Θεμέλιο.

NICOLACOPOULOS,I.(2005).”Elections and voters, 1974-2004: old cleavages and new issues”. West European Politics. 28(2): 260 — 278. 

LYRINTZIS, C. (2005). “The changing party system: stable democracy, contested 'modernisation''. West European Politics. 28(2):242 — 259. 

 

  1. Συναίνεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και περιορισμένες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις Ι (1990-2000).

FEATHERSTONE, K. (2003). “Greece and EMU: between external empowerment and domestic vulnerability”. Journal of Common Market Studies. 41(5): 923-40.

 

  1. Συναίνεση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και περιορισμένες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις ΙΙ (2000-2009).

ΛΥΡΙΝΤΖΗΣ Χ. 1998. «Κρίση πολιτική(;) Νέες πολιτικές τάσεις και οι δυνατότητες του ‘εκσυγχρονισμού’». Στο: Σπουρδαλάκης, Μ. (επ.) ΠΑΣΟΚ: Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία, Αθήνα:Πατάκης.

  1. Πρόοδος

 

  1. Εκλογές και κομματικό σύστημα 1996-2015

Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-Ν.ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ-Τ.ΠΑΠΠΑΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ 2009.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) 2012. Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ. Αθήνα: Θεμέλιο. 

  1. Ηγεσία, κόμματα, κυβερνήσεις. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Tim Bale, Πολιτική στις Χώρες της Ευρώπης, Αθήνα, Κριτική, 2011.  

 

  1. Παρουσιάσεις εργασιών

 

  1. Παρουσιάσεις εργασιών

 

  1. Συγκεφαλαίωση. Αποτίμηση και προοπτικές του πολιτικού συστήματος

 

Τρόποι αξιολόγησης φοιτητή:

Πρόοδος (ενδιάμεση γραπτή εξέταση εντός εξαμήνου) =35%
Γραπτή εργασία και παρουσίαση =25%
Προφορική εξέταση στο τέλος του εξαμήνου =40%

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Το μάθημα γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο και περιλαμβάνει διαλέξεις και σεμινάρια. Στις διαλέξεις αναπτύσσονται τα θεωρητικά ζητήματα και η πολιτική ανάλυση. Στα σεμινάρια αναπτύσσεται συζήτηση στην οποία οι φοιτητές ενθαρρύνονται να εξετάσουν διαφορετικές προσεγγίσεις, να αναζητήσουν στοιχεία και βιβλιογραφία και να παρουσιάζουν τις εργασίες τους.

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Μία ειδική πλατφόρμα (eclass) χρησιμοποιείται για την αμφίδρομη επικοινωνία διδάσκοντος-φοιτητών με ανάρτηση χρήσιμου υλικού και πληροφοριών, με δυνατότητες ανάρτησης εργασιών, βαθμολόγησης και online συνεργασίας.  Οι διαλέξεις συνοδεύονται από παρουσιάσεις powerpoint. Με τους τρόπους αυτούς αξιοποιούνται οι ΤΠΕ για πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό σχετικό με το αντικείμενο της διδασκαλίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις

13 Εβδ. x 3 ώρες = 39 ώρες

Ατομική Εργασία

3 Εβδ. x 3 ώρες x 1,5 = 13,5 ώρες

Προφορική παρουσίαση

1 ώρα επαφής + 3 ώρες προετοιμασίας= 4 ώρες

Πρόοδος

4 Εβδ. x 3 ώρες x 1,5 = 18 ώρες

Τελικές εξετάσεις

13 Εβδ x 3 ώρες x 1,5 = 58,5 ώρες

Σύνολο Μαθήματος 

133 ώρες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 

Η αξιολόγηση γίνεται στην ελληνική γλώσσα (κατ’ εξαίρεση στα αγγλικά στους φοιτητές Erasmus). Για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος απαιτείται βαθμός ίσος ή μεγαλύτερος του 5. Ο τελικός βαθμός προκύπτει από την αξιολόγηση σε τρία διαφορετικά στάδια με διαφορετική βαρύτητα: α) γραπτή εργασία και παρουσίαση (25%), πρόοδος (35%), προφορικές εξετάσεις (40%). Η εργασία είναι έκτασης έως 2.000 λέξεις σε ένα ερευνητικό ερώτημα από μία λίστα θεμάτων που προτείνονται μέσω eclass. Η εργασία πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα και καθολικώς αποδεκτά μεθοδολογικά κριτήρια για τις ακαδημαϊκές εργασίες, να περιλαμβάνει παραπομπές στη σχετική βιβλιογραφία, καλή κατανόηση του ερωτήματος και ικανότητα κριτικής προσέγγισής του. Οι εργασίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο των σεμιναρίων, όπου οι φοιτητές λαμβάνουν εποικοδομητικά σχόλια πριν από την οριστική υποβολή τους. 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- Βασικά εγχειρίδια:

1) ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) 2012. Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ. Αθήνα: Θεμέλιο.

2) Γ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-Ν.ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ-Τ.ΠΑΠΠΑΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ 2009.

 

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

ANTONAKISΝ. (1999).“GunsversusbutterA multisectoral approach to military expenditure and growth with evidence from Greece, 1960-1993”. Journal of Conflict Resolution. 43(4): 501-520.

COULOUMBIS,T. (1992).“Andreas Papandreou: the style and substance of leadership”. In: T. Kariotis ed. The Greek Socialist Experiment, Papandreou’s Greece 1981-1989. New York: Pella. 85-95.

ELEFTHERIADIS, P.(2005). “Constitutional reform and the rule of law in Greece”. West European Politics. 28(2): 317 — 334.

FEATHERSTONE, K. (2003). “Greece and EMU: between external empowerment and domestic vulnerability”. Journal of Common Market Studies. 41(5): 923-40.

____. (2005α). ''’Soft' co-ordination meets 'hard' politics: the European Union and pension reform in Greece”. Journal of European Public Policy. 12(4). 733 — 750. 

____.(2005β). «Introduction: 'modernisation' and the structural constraints of Greek politics». West European Politics. 28(2):  223 — 241. 

HADZIIOSSIF, C.(1998). “Class structure and class antagonism in late nineteenth-century Greece”. In: P. Carabott ed. Greek Society in the Making, 1863-1913. Aldershot: Ashgate. 3-18. 

HAMANN, K., SGOURAKI-KINSEY,B.(1999). «Re-entering electoral politics : reputation and party system change in Spain and Greece». PartyPolitics.5: 55-77

HERINGG. (2004α). Τα Πολιτικά Κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936. τ.α΄.Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας.

____. (2004β). Τα Πολιτικά Κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936. τ.β΄

IATRIDES,J. (1992).“Papandreou’s foreign policy”. In: T. Kariotis ed. The Greek Socialist Experiment, Papandreou’s Greece 1981-1989. New York: Pella. 127-159.

KARAKATSANIS,N.(2001). The Politics of Elite Transformation. The Consolidation of Greek Democracy in Theoretical Perspective. London: Praeger. 

KARYOTIS, G. (2007). “Securitization of Greek terrorism and arrest of the ‘Revolutionary Organization November 17’. Cooperation and Conflict. 42(3): 271–293. 

LADI, S.(2005). “The role of experts in the reform process in Greece”. West European Politics. 28(2):279 – 296. 

LAVDAS, K. (1997). The Europeanization of Greece: Interest Politics and the Crises of Integration. London/ New York: Macmillan.

____(2005). “Interest groups in disjointed corporatism: social dialogue in Greece and European 'competitive corporatism”. West European Politics. 28(2): 297 — 316.

LYRINTZIS, C. (1987). “The Power of Populism: The Greek Case”. European Journal of Political Research. 15(6): 667–86. 

____ (1993). “PASOK in Power: From ‘Change’ to Disenchantment”. In: R. Clogg ed. Greece 1981–89: The Populist Decade. London: Macmillan, 26–46.

____(2005). “The changing party system: stable democracy, contested 'modernisation''. West European Politics. 28(2):242 — 259. 

MATSAGANIS, Μ.  (2011). «The welfare state and the crisis: the case of Greece». Journal of European Social Policy. 21: 501-512. 

MAVROGORDATOS, G. (2003). “Orthodoxy and nationalism in the Greek case”. WestEuropeanPolitics, 26(1): 117-36.

MAZOWER, Μ. (1992). «Οικονομική πολιτική στην Ελλάδα, 1932-1936». Στο: Μαυρογορδάτος&Χατζηιωσήφ, 171—181. 

____. (2004). «Τρεις μορφές πολιτικής δικαιοσύνης: Ελλάδα 1944-45». Στο: MMazowerεπ. Μετά τον Πόλεμο. Η Ανασυγκρότηση της Οικογένειας, του Έθνους και του Κράτους στην Ελλάδα, 1943-1960. Αθήνα: Αλεξάνδρεια, 33-52. 

MEYNAUDJ.(2002). Οι Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα 1946-1965. επ. Π. Μερλόπουλος, Γ. Νοταράς, μετ. Π. Μερλόπουλος. Αθήνα: Σαββάλας. 

NICOLACOPOULOS,I.(2005).”Elections and voters, 1974-2004: old cleavages and new issues”. West European Politics. 28(2): 260 — 278. 

PAPPAS, T. (2010).”Macroeconomic policy, strategic leadership, and voter behaviour: the disparate tales of socialist reformism in Greece and Spain during the 1980s”. WestEuropeanPolitics. 33(6): 1241-1260. 

PETROPULOSJ.A. (1991). «Η προεπαναστατική πολιτική παράδοση». Στο:  Δερτιλής, Γ.Β. και Κωστής, Κ. επ. Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας (18ος-20ός αιώνας). Αθήνα: Σάκκουλας. 109-122.

PSALIDOPOULOS, Μ. (1996). «Keynesianism across nations: the case of Greece». The European Journal of the History of Economic Thought. 3(3):449-462.

PSIMITIS, M. (2011). “The protest cycle of spring 2010 in Greece. Social Movement Studies. 10(2). 191-197.

SEFERIADES, S. (2005). “The coercive impulse: policing labour in interwar Greece”, Journal of Contemporary History. 40: 55. 

SOTIROPOULOS, D.(2004). “The EU's impact on the Greek welfare state: europeanization on paper?”. Journal of European Social Policy. 14: 267. 

SPOURDALAKIS,M.(1988). The Rise of the Greek Socialist Party. London: Routledge.

____& TASSIS,C. (2006). “Party change in Greece and the vanguard role of PASOK”. South European Society and Politics. 11(3-4): 497-512.

STANLEY, B. (2008). “The thin ideology of populism”. Journal of Political Ideologies. 13(1): 95-110. 

STAVRAKAKIS, Y. (2004). “Antinomies of formalism: Laclau's theory of populism and the lessons from religious populism in Greece”. Journal of Political Ideologies. 9(3): 253-267. 

THOMADAKIS, S., SEREMETIS, D. (1992).“Fiscal management, social agenda and structural deficits”. In: T. Kariotis ed. The Greek Socialist Experiment, Papandreou’s Greece 1981-1989. New York: Pella.203-255. 

TSATSANIS, E. (2011). “Hellenism under siege: the national-populist logic of antiglobalization rhetoric in Greece”. Journal of Political Ideologies. 16(1). 11-31. 

TSOUKALIS, L. (2002). “EMU and the dynamics of european integration”. In: Dosenrode, S. ed. Political Aspects of the Economic and Monetary Union: The European Challenge. London: Ashgate, 71-85.

____ (2003). What Kind of Europe?. Oxford: Oxford University Press.

VEREMIS, T., KOLIOPOULOS, J. (2003). “The evolving content of the Greek nation”. In: Couloumbis, T., Kariotis, T., Bellou, F. eds. Greece in the Twentieth Century. London: Frank Cass,13-28.

ZAMBARLOUKOU,S. (2006). “Collective bargaining and social pacts: Greece in comparative perspective”. EuropeanJournalofIndustrialRelations. 12: 211-229.

 

ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ

ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ,Ν. (1992). «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο συνταγματικός εκσυγχρονισμός της χώρας». Στο: Γ. Θ. Μαυρογορδάτος και Χ. Χατζηιωσήφεπ. Βενιζελισμός και Αστικός Εκσυγχρονισμός. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.33—43.

____ (1995). Οι Πολιτικοί Θεσμοί σε Κρίση (1922-1974). Αθήνα: Θεμέλιο. 2007. Πέρα από το 16. Τα Πριν και τα Μετά, Αθήνα: Μεταίχμιο.

ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ,Χ. (2008).«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα ως κομματοκρατία». Στο: Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλος (επ.), Κρίση του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος;. Αθήνα: Παπαζήσης.111-138. 

ΑΞΕΛΟΣ, Κ. ([1954]2010). Η Μοίρα της Σύγχρονης Ελλάδας. Αθήνα: Νεφέλη. 

ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ,Κ. 2009. «Η Ν.Δ. σε κρίσιμο σταυροδρόμι» Φιλελεύθερη Έμφαση, 41:46-48.

ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ, Γ. 1989. Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική 1949-1988. Αθήνα: Παρατηρητής. 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Β. (1984). «Η προεκλογική χρήση του Συντάγματος: το Σύνταγμα ως προεκλογικό επιχείρημα». Στο: Ν. Διαμαντούρος, Π. Κιτρομηλίδης, Γ. Θ. Μαυρογορδάτος (επ.) Οι εκλογές του 1981. Αθήνα: Εστία. 32-42. 

____ (2003). Η Πρόκληση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Αθήνα: Σάκκουλας.

____ (2008). Προς μία Μετα-Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Οι Θεσμικές Προϋποθέσεις μίας Άλλης Πολιτικής. Αθήνα: Πόλις. 

ΒΕΡΕΜΗΣ, Θ. (2000). Ο Στρατός στην Ελληνική Πολιτική. Από την Ανεξαρτησία έως τη Δημοκρατία. Αθήνα: Κούριερ, 35-59.

____ & ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, Β. 2007. Διάλογος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Αθήνα: Παπαζήσης.

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, Γ.(2008). Η Ελλάδα της Mεταπολίτευσης 1974-1990, Σταθερή Δημοκρατία Σημαδεμένη από τη Μεταπολεμική Ιστορία. Αθήνα:Θεμέλιο.

ΓΑΖΗΣ, Α. (1992). «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το ιδιωτικό δίκαιο» Στο: Γ. Θ. Μαυρογορδάτος και Χ. Χατζηιωσήφεπ. Βενιζελισμός και Αστικός Εκσυγχρονισμός. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.45-66

ΓΑΡΔΙΚΑ,Κ. Κεχριώτης,Β., Λούκος,Χ., Λυριντζής,Χ., Μαρωνίτη, Ν. (2008).επ. Η Συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Διεθνές πλαίσιο, Εξουσία και Πολιτική τον 19ο αιώνα. Αθήνα: Νεφέλη. 

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, B. (1996). «Κοσμικό κράτος και Ορθόδοξη Εκκλησία:σχέσεις θρησκείας, κοινωνίας και πολιτικής στη μεταπολίτευση». Στο: Χ. Λυριντζής, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος επ. Κοινωνία και Πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας 1974-1994. Αθήνα: Θεμέλιο.247-288.

____(2002). «LabourPartySPD και ΠΑΣΟΚ. Συστήματα κομματικής διεύθυνσης και οργανωτική ανασυγκρότηση». Στο: Η. Κατσούληςεπ. Νέα  Σοσιαλδημοκρατία. Περιεχόμενα Πολιτικής, Θεσμοί, Οργανωτικές Δομές. Αθήνα:Σιδέρης. 325-411.

ΓΡΑΒΑΡΗΣ,Δ. (1998). «Το ‘χτίσιμο’ του κοινωνικού κράτους: από τον κομματικό λόγο στις κρατικές πολιτικές». Στο: Μ. Σπουρδαλάκηςεπ. ΠΑΣΟΚ, Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία. Αθήνα: Πατάκης, 91-120. 

ΔΑΦΝΗΣ,Γ.(1997). Η Ελλάς Μεταξύ Δύο Πολέμων. Αθήνα:Κάκτος.

ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ,Ν., ΚΑΦΕΤΖΗΣ,Π.(1996). «Πολιτικός κυνισμός, πολιτική αλλοτρίωση και ΜΜΕ: Η περίπτωση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας». Στο: Χ. Λυριντζής, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος επ. Κοινωνία και Πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας 1974-1994. Αθήνα: Θεμέλιο.174-218.

ΔΕΡΤΙΛΗΣ, Γ.Β. (2004 α). Ιστορία του Ελληνικού Κράτους 1830-1920. Αθήνα: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. τ.α’.

____ (2004 β). Ιστορία του Ελληνικού Κράτους 1830-1920. Αθήνα: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. τ.β’.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Θ. (1985). Οι Πολιτικές Δυνάμεις της Βενιζελικής Περιόδου, τ. 1 Ο Βενιζελισμός, Αθήνα: Σάκκουλας.

____(1997). Η Ελληνική Πολιτική Ζωή. Εικοστός Αιώνας. Από την Προβενιζελική στη Μεταπαπανδρεϊκή Εποχή. Αθήνα:Παπαζήσης.

____ (2002). Οι Απαρχές της Συγκρότησης Σύγχρονου Κράτους στην Ελλάδα 1821-1828. Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, 57-60. 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ, Ν. (1983). «Η εγκαθίδρυση του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και η λειτουργία του κατά τον 19ο αιώνα». Στο: Τσαούσης, Δ.Γ.  επ. Όψεις της Ελληνικής Κοινωνίας του 19ου αιώνα. Αθήνα:Εστία,  55-71.

____ (2002) «Σχέσεις κράτους-πολίτη, θεσμοί και κοινωνία πολιτών στις αρχές του 21ου αιώνα». Στο: Βούλγαρης, Γ., Διαμαντούρος, Ν., Λιάκος, Α., Παπούλιας, Δ. και Στουρνάρας, Γ. Η Προοπτική του Εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα. Αθήνα, Καστανιώτη.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ (2005α). «Ένα αξιακό πλέγμα οικείο στον ελληνικό λαό». Στο: Παπάζογλου 2005: 60-5.

____ (2005β). Πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα 1996-2004, Αθήνα: Πόλις.

ΚΑΖΑΜΙΑΣ,Π.(2005). «Η άνοδος και η πτώση του κρατικού κομματισμού». Στο: Θ. Πελαγίδηςεπ. Η Εμπλοκή των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μία Αποτίμηση του ‘Εκσυγχρονισμού’. Αθήνα: Παπαζήση. 59-82.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, Σ. (1989). Το Τρικουπικό Πολιτικό Κόμμα (1872-1895), Αθήνα: Αναστασίου.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, Γ. ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟΥ, Η. 2003. «Το ελληνικό κομματικό σύστημα και οι πρόσφατες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Βουλής». Στο: Τσάτσος Δ. και Κοντιάδης Ξ. επ. Το Μέλλον των Πολιτικών Κομμάτων. Αθήνα: Παπαζήσης, 151-76.

ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ, Π. 1991. «Ιδεολογικά  ρεύματα και πολιτικά αιτήματα κατά τον ελληνικό 19ο αιώνα». Στο: Δερτιλής, Γ.Β. και Κωστής, Κ. επ. Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας. Αθήνα. Σάκκουλας.

____ 1999. « ‘Νοερές κοινότητες’ και οι απαρχές του εθνικού ζητήματος στα Βαλκάνια». Στο: Βερέμης, Θ. etal. επ. Εθνική Ταυτότητα και Εθνικισμός στη Νεότερη Ελλάδα. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 53-131. 

____ (2003) «Η πολιτική σκέψη του νεοελληνικού διαφωτισμού». Στο: Παναγιωτόπουλος, Β. επ. Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000. τόμος 2, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

ΚΟΜΝΗΝΟΥ,Μ. (1996). «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην Γ΄ Δημοκρατία:1974-1994». Στο: Χ. Λυριντζής, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος επ. Κοινωνία και Πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας 1974-1994. Αθήνα: Θεμέλιο. 219-246.

ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ, Ξ. (2003). «Η σχέση πολιτικών κομμάτων και ανεξάρτητων αρχών μεταξύ έντασης και συμπληρωματικότητας: εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης ή αποπολιτικοποίηση της δημοκρατίας;». Στο: Τσάτσος, Δ. και Κοντιάδης, Ξ. (επ.) Το Μέλλον των Πολιτικών Κομμάτων Αθήνα. 

____ Ι. 2006α. Δημοκρατία, Κοινωνικό Κράτος και Σύνταγμα στην Ύστερη Νεωτερικότητα, Αθήνα: Παπαζήσης.

ΚΟΤΖΙΑ, N. (1987). «Ο ‘Τρίτος Δρόμος’ του ΠΑΣΟΚ”.Αθήνα: Σύγχρονη Εποχή. 

ΚΤΕΝΙΔΗΣ, Ι. 2008. «Η Ελλάδα και το κοινοτικό κεκτημένο ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» στο Μαραβέγιας ,69-84.

ΛΑΒΔΑΣ, Κ. (2004). Συμφέροντα και Πολιτική. Οργάνωση Συμφερόντων και Πρότυπα Διακυβέρνησης. Αθήνα: Παπαζήση. 

ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ,Σ.(1986). Από τον Εμφύλιο στη Χούντα, τ.Ε’ 1964-1967, Αθήνα: Παπαζήση.

ΛΙΠΟΒΑΤΣ, Θ. 1993. «Ορθόδοξος χριστιανισμός και εθνικισμός: δύο πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής κουλτούρας», Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2, 31-47.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ, Α.Ν.(1991). Κυβέρνηση, Συλλογική Λειτουργία και Πολιτική Ευθύνη, Αθήνα:Σάκκουλας. 

ΛΟΥΚΟΣ, Χ. (2008). «Η επανάσταση του 1821». Στο: Γαρδίκαet.al. 2008:53-69.

ΛΥΡΙΝΤΖΗΣ Χ. 1998. «Κρίση πολιτική(;) Νέες πολιτικές τάσεις και οι δυνατότητες του ‘εκσυγχρονισμού’». Στο: Σπουρδαλάκης, Μ. (επ.) ΠΑΣΟΚ: Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία, Αθήνα:Πατάκης.

____ (2008). «Κράτος, εξουσία, πολιτική (1830-1880)». Στο: Γαρδίκαet.al. 69-90. 

ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ, Α. 1992. Η Οργάνωση της Κυβέρνησης, Αθήνα: Σάκκουλας.____ 2006. Κράτος και Κοινωνία των Πολιτών, Αθήνα: Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ, Α. 2000. Οι Σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος-Έθνος, Αθήνα: Νεφέλη.

ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ,N.(1998). «Η αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ» στο Μ. Σπουρδαλάκηςεπ. ΠΑΣΟΚ, Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία. Αθήνα: Πατάκης.137-156. _

ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ, Ν., επ., 2008. Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αθήνα: Θεμέλιο.

ΜΑΡΩΝΙΤΗ, N. (2009). Πολιτική Εξουσία και Εθνικό Ζήτημα στην Ελλάδα 1880-1910. Αθήνα:Αλεξάνδρεια.

ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ, Γ. Θ.(1982). Μελέτες και Κείμενα για την Περίοδο 1909-1940. Αθήνα: Σάκκουλας. 

____ (1992). «Βενιζελισμός και αστικός εκσυγχρονισμός». Στο: Γ. Θ. Μαυρογορδάτος και Χ. Χατζηιωσήφεπ. Βενιζελισμός και Αστικός Εκσυγχρονισμός. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,9-20.

____ (2003). «Οι πολιτικές εξελίξεις. Από το Γουδί ως τη Μικρασιατική Καταστροφή». στο: Παναγιωτόπουλος, Β. (επ.), Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, τ. 6, 9-30. 

ΜΕΤΑΞΑΣ, Α.Ι. (2008). «Μεταθέσεις εξουσίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα». Στο: Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλοςεπ. Κρίση του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος;, Αθήνα: Παπαζήσης. 39-54.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ,Η.(2007). «Ομάδες συμφερόντων και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα». Στο: KFeatherstoneεπ. Πολιτική στην Ελλάδα. Η Πρόκληση του Εκσυγχρονισμού. Αθήνα:  Οκτώ.302-333.

ΜΟΥΖΕΛΗΣ, Ν.(1987). Κοινοβουλευτισμός και Εκβιομηχάνιση στην Ημι-Περιφέρεια, Αθήνα: Θεμέλιο.

____ (2003). Η Θρησκευτική Διαμάχη. Σκέψεις Ενός ‘Μη Ειδικού’. Αθήνα: Θεμέλιο.

_____(2005). «Γιατί αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις. Το κράτος και το κομματικό φουτμπόλ». Στο: Θ. Πελαγίδηςεπ. Η Εμπλοκή των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μία Αποτίμηση του ‘Εκσυγχρονισμού’. Αθήνα: Παπαζήση. 17-36.

____ & ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ,Γ. (2003). «Κοινωνία πολιτών και ιδιότητα του πολίτη στη μεταπολεμική Ελλάδα». Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 22, 5-29.

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Η.(2001). Η Καχεκτική Δημοκρατία, Κόμματα και Εκλογές, 1946-1967.Αθήνα: Πατάκη. 

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ,Γ.(2007). «Η Πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων: επαναχαράσσοντας τα όρια δημόσιου-ιδιωτικού». Στο: KFeatherstoneεπ. Πολιτική στην Ελλάδα. Η Πρόκληση του Εκσυγχρονισμού. Αθήνα:  Οκτώ. 211-242.

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, A.(2006). Με τους Πολίτες Κατά του Λαού. Το ΠΑΣΟΚ της Νέας Εποχής. Αθήνα: Εστία. 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Γ. (1996). «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος: Μηχανισμός Θεσμικού Εκσυγχρονισμού ή Πεδίο Κομματικών Ελιγμών;» στο Λυριντζής Χ., Νικολακόπουλος Η. και Σωτηρόπουλος Δ. (επ.) Κοινωνία και Πολιτική: Όψεις της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας 1974-1994,  Αθήνα: Θεμέλιο. 

____ (2008). «Η συνταγματική εγγύηση του κοινοτικού κεκτημένου». Στο: Μαραβέγιας 2008, 53-61.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,Δ.(2007). «Αναζητώντας συλλογική διαφυγή: η μεταρρύθμιση του 2000 στην ελληνική αγορά εργασίας». Στο: KFeatherstoneεπ. Πολιτική στην Ελλάδα. Η Πρόκληση του Εκσυγχρονισμού. Αθήνα:  Οκτώ. 243-269. 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,Σ.(1999). Ορθοδοξία και Ελληνισμός. Αθήνα: Παρουσία. 

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Μ.Γ. (2005α) επ. Η Κύρωση της Συνθήκης για ένα Σύνταγμα της Ευρώπης από τη Βουλή των Ελλήνων. Αθήνα: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

____ (2005β). «Εισαγωγή». Στο: Μ.Γ Παπάζογλου (επ.), Η Κύρωση της Συνθήκης για ένα Σύνταγμα της Ευρώπης από τη Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα:Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, 15-35.

____ (2007 α). “The Greek education system: structure and recent reforms”. Στο: AboutGreece, Αθήνα: Υπουργείο Επικρατείας/ Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, 176-88.

____ (2007β). ‘Το κεκτημένο των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση’, Φιλελεύθερη Έμφαση, 33:Οκτώβριος-Δεκέμβριος, 79-89.

______ (2009 α). Οι Προκλήσεις του Εξευρωπαϊσμού και της Διαβούλευσης για το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα. Ευρω-Ρεπουμπλικανισμός και η Δημοκρατική Διαχείριση της Συναίνεσης και της Αμφισβήτησης. Αθήνα: Παπαζήσης

____ (2009β). «Στρατηγική για ένα αποδοτικότερο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης». Στο: Μ.Γ. Παπάζογλου (επ.), Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Εναλλακτικές Προσεγγίσεις, Αθήνα: Παπαζήσης. 33-62. 

____ (2009γ). επ. Στρατηγική για την Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση. Εναλλακτικές Προσεγγίσεις. Αθήνα: Παπαζήση.

____(2010β). «Διαβούλευση, συμμετοχή και έλεγχος στη δημοκρατία. Υπάρχουν όρια στη δημοκρατική αμφισβήτηση;», Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, τχ.35: 130-155.

____ (2010γ). «Ανώτατη εκπαίδευση, οικονομία και δεξιότητες. Μία δύσκολη σχέση (;)».  Στο: Ν. Παπαδάκης και Μ. Σπυριδάκης (επ.), Αγορά Εργασίας, Απασχόληση και Κατάρτιση στην Ελλάδα. Θεσμοί, Δομές και Πολιτικές, Αθήνα: Σιδέρης.

____ (2010δ). «Εξευρωπαϊσμός και δημοκρατικά ελλείμματα. Η έννοια της κρίσης νομιμοποίησης», ΕΛΙΑΜΕΠ, Κείμενα Εργασίας, 9/2010 [πρόσβαση στο www.eliamep.gr]. 

______ (2010 ε). «Πολιτικές ιδεολογίες και φιλελεύθερη παράδοση. Είναι εφικτό ένα φιλελεύθερο κομματικό πρόγραμμα;», Φιλελεύθερη Έμφαση, τχ.44).

______ (2010στ). «Κόμματα και αντιπροσώπευση. Νέες μορφές συμμετοχής των πολιτών». Στο: Μ. Γιαννάκου (επ.), Αγώνας Ιδεών. Ισχυρό Κόμμα, Ισχυρό Πολιτικό Σύστημα, Αθήνα: Παπαζήσης, 129-136. 

ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ, Α.(1997). Ο Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός Παράγων, 1947-1967.Αθήνα:Εστία.

ΠΑΠΠΑΣ,T.(2009). Το Χαρισματικό Κόμμα. ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, Εξουσία, Αθήνα: Πατάκη. 

ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ,Θ.(2005).«Οι Βίκινγκς στην Ελλάδα: προσοδοθήρες εναντίον ευρύτερου συμφέροντος». Στο: Θ. Πελαγίδης. Η Εμπλοκή των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μία Αποτίμηση του ‘Εκσυγχρονισμού’.Αθήνα: Παπαζήση.109-164

ΡΙΖΑΣ,Σ.(2008). Η Ελληνική Πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο: Κοινοβουλευτισμος και Δικτατορία. Αθήνα: Καστανιώτη. 

ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,K. (2008). «Η ελληνική εξωτερική πολιτική 1945-1981». Στο: Σβολόπουλος, Κ., Μπότσιου, Κ., Χατζηβασιλείου, Ε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Εικοστό αιώνα. Αθήνα:Ίδρυμα Κ. Καραμανλή. 

ΣΠΑΝΟΥ, Κ. 2001. Ελληνική Διοίκηση και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Αθήνα: Παπαζήσης. 

____(1998). «ΠΑΣΟΚ και δημόσια διοίκηση. Η δύσκολη μαθητεία». Στο: Μ. Σπουρδαλάκηςεπ. ΠΑΣΟΚ, Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία. Αθήνα: Πατάκης.175-194

ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ, M.«Από το ‘κίνημα διαμαρτυρίας’ στο ‘νέο ΠΑΣΟΚ’. Στο: Μ. Σπουρδαλάκηςεπ. ΠΑΣΟΚ, Κόμμα, Κράτος, Κοινωνία. Αθήνα: Πατάκης,15-74. 

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. 1996. «Η εγγαστρίμυθη εξουσία: κοινωνία πολιτών και κεντρικό κράτος στην τρίτη ελληνική δημοκρατία». Στο: Λυριντζήςet.al. 1996.

ΤΖΟΚΑΣ, Σ. (2002). Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932 : Η οικοδόμηση του αστικού κράτους. Αθήνα: Θεμέλιο. 

ΤΗΝΙΟΣ,Π.(2007). «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση: ‘μεταρρύθμιση με δόσεις’ – μια φραγμένη διαδρομή;». Στο: KFeatherstoneεπ. Πολιτική στην Ελλάδα. Η Πρόκληση του Εκσυγχρονισμού. Αθήνα:  Οκτώ. 275-299. 

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, Κ. (1983). «Κράτος και κοινωνία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα». Στο: Τσαούσης, Δ.Γ.  επ. Όψεις της Ελληνικής Κοινωνίας του 19ου αιώνα. Αθήνα:Εστία, 39-54.

ΤΣΟΥΚΑΣ,X.(2005). «Η μεταρρύθμιση ως ψυχοθεραπεία» Στο: Θ. Πελαγίδηςεπ. Η Εμπλοκή των Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μία Αποτίμηση του ‘Εκσυγχρονισμού’. Αθήνα: Παπαζήση. 83-105.

ΤΣΟΥΝΤΑΣ, K., ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, A. (2009). Η Οργάνωση και οι Λειτουργίες της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αθήνα:Παπαζήση. 

ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, Α. 2001. Η Γλώσσα και το Έθνος 1880-1980. Εκατό Χρόνια Αγώνες για την Αυθεντική Ελληνική Γλώσσα. Αθήνα, Αλεξάνδρεια.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ, Δ.(1989). Πελατειακές Σχέσεις και Λαϊκισμός, Αθήνα: Εξάντας.

____ (1996). «Ανορθολογικά περιεχόμενα ενός τυπικά ορθολογικού συστήματος». Στο: Χ. Λυριντζής, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Σωτηρόπουλος επ. Κοινωνία και Πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας 1974-1994. Αθήνα: Θεμέλιο. 289-311.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, Β. (2008). «Η Ελλάδα και το κοινοτικό κεκτημένο ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων». Στο: Μαραβέγιας 2008, 62-8.

ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ, Κ. (2003). «Σύνταγμα και πολιτικά κόμματα: όψεις του ελλείμματος δημοκρατικής αντιπροσώπευσης». Στο: Τσάτσος, Δ. και Κοντιάδης, Ξ. (επ.) Το Μέλλον των Πολιτικών Κομμάτων. Αθήνα: Παπαζήση. 85-121.

____ (2008).«Η κρυφή γοητεία της δυναστείας. Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η ανάδειξη του πρωθυπουργού». Στο: Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλος (επ.), Κρίση του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος;. Αθήνα: Παπαζήσης.97-109.

 

Βιβλιογραφικές πηγές

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

  • Συλλογικός κατάλογος ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών (πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε όλες τις βιβλιοθήκες): http://www.unioncatalog.gr/ucportal/

  • Κατάλογος βιβλιοθηκών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: http://opac.library.uop.gr/cgi-bin-EL/egwcgi/egwirtcl/targets.egw

  • Κατάλογος ελληνικών βιβλίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο (καλά ενημερωμένος για σχετικά πρόσφατες εκδόσεις, τελευταίας δεκαπενταετίας περίπου). Χρησιμεύει για να δείτε τις τιμές, αν ενδιαφέρεστε για αγορά βιβλίων. Προσοχή: Η αναγραφόμενη είναι η τιμή εκδότη, αλλά ενδέχεται να βρείτε βιβλία με μικρή ή και σημαντική έκπτωση (κυρίως σε εκπτωτικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας): http://www.biblionet.gr/

  • Κατάλογος διαθέσιμων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (σε ορισμένα από αυτά είναι προσβάσιμος ο κατάλογος περιεχομένων και ίσως ένα τμήμα του βιβλίου, π.χ. η εισαγωγή): https://service.eudoxus.gr/search/

  • Κατάλογος κυρίως αγγλόφωνων βιβλίων σε αρκετά από τα οποία υπάρχει διαθέσιμο τμήμα τους (κατάλογος περιεχομένων, κάποιο κεφάλαιο, ενδεικτικά χωρία κτλ.): http://books.google.gr/

Ευρύτερα γνωστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις ειδικευμένες στην καταγραφή πηγών πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων σχετικών με την έρευνα των κοινωνικών επιστημών είναι:   

  • Web Sources for Study and Research Around the World:

http://www.intute.ac.uk/socialsciences/

  • Social Science Research Network:

http://www.ssrn.com/

  • The World Factbook:

                                https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/

  • Gateway to Countries and Regions:

http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/0,,pagePK:180619~theSitePK:136917,00.html

  • Political Resources Around the World (countries, governments, parties, media, organizations):

                                http://www.politicalresources.net/

  • Web Sources for Politics and Governments Around the World:

http://www.politicsresources.net/

Επίσης, οι φοιτητές/τριες έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πύλη Ζέφυρος με τις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες: http://www.zephyr.libh.uoc.gr.

 

Εξίσου εφικτή είναι η πρόσβαση στις ακόλουθες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο

  • Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

                http://www.ekt.gr

  • Ινστιτούτο Ερευνών Δημόκριτος

                http://www.lib.demokritos

  • Ευγενίδειο Ίδρυμα

                http://www.lib.eugenfound.edu.gr/gr/libframesgr.html

  • Παιδαγωγικό Ίδρυμα

                http://www.pi-schools/library/pi-lib/elec-lib.htm

  • Social Science Research Network (SSRN) www.ssrn.com Composed of specialized research networks supported by the collaboration of scholars devoted to rapid worldwide dissemination of social sicence research.  Site composed of specialized research networks.  The electronic paper collection contains of 121,500 downloadable documents.

  • Directory of Open Access Repositories www.opendoar.org Use the "search repository contents" feature to search for key terms across all of the repositories represented on the directory  

  • OpenArchives.eu  http://openarchives.eu/ OpenArchives is the European guide to OAI-PMH compliant digital repositories in the world.
      

  • Society for Political Methodology working papers http://polmeth.wustl.edu/workingpapers.php  

  • State Politics and Policy Quarterly (Published by the APSA Organized Section on State Politics and Policy) Data Resources http://www.ipsr.ku.edu/SPPQ/research.shtml

  • Berkeley Electronic Press ResearchNow http://researchnow.bepress.com/workingpapers.html A set of institutional repositories of universities, colleges, and research institutes and preprints/working papers

  • International Knowledge Network of Women in Politics working papers www.iknowpolitics.org/en/taxonomy_menu/4/799  

  • European Social Survey www.europeansocialsurvey.org The ESS is an academically-driven social survey designed to chart and explain the interaction between Europe's changing institutions and the attitudes, beliefs and behaviour patterns of its diverse populations. Now in its fourth round, the survey covers over 30 nations and employs the most rigorous methodologies. 

  • Manuscripts on "egalitarian theories of justice and their applications"
    http://mora.rente.nhh.no/projects/EqualityExchange/Manuscripts/tabid/57/Default.aspx  

PROL: Political Research Online

Political Research Online (PROL) is a repository of papers delivered at professional conferences, and emerging political science scholarship.  PROL accepts pre-print scholarship and research for review and comment.  It is also a repository for political science papers increasingly available through center and institute web servers and not readily identifiable generally in the field. 

Political Research Online is a collaborative project led by the American Political Science Association and a consortium of political science and related associations including the Canadian Political Science Association, International Studies Association, Midwest Political Science Association, New England Political Science Association, Northeastern Political Science Association, Political Studies Association (UK), Southwestern Political Science Association, Southern Political Science Association, Western Political Science Association, National Conference of Black Political Scientists, and American Society for Public Administration.

Find the leading-edge research you need on PROL.  To use PROL to search or post papers online, you need only provide an email address.

URL ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ECLASS (ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

https://eclass.uop.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=265